Pris: 175,00 DKK
Varenummer: Årgang 2013
Lagerstatus: 2

Porto Quevedo LBV


Familien Quevedo har ejet marker og vingård i generationer. I 70erne og 80erne udbyggede familien deres gård, Quinta da Alegria, og i 1991 var man klar til at lancere sig som selvstændigt mærke. Det er stadig en familieejet virksomhed og huset er beliggende i den lille by, San João da Pesqueira, midt i hjertet i denne smukke Douro-dal.

Som de fleste små ejere af parceller i Douro, solgte man druerne til de store afskibere. I Quevedos tilfælde solgte de i årtier deres druer til Taylor Port (Taylor Fladgate & Yeatman), hvilket jo tydeligt bevidner kvaliteten af druer fra Quevedo. I den meget varme årgang 1975 ville Taylor i første omgang ikke købe druerne. Derfor måtte Oscar Sr., der stadig var advokat og boede i Viseu (Dão) selv i gang med produktionen. Det blev til 40 fade af port og 40 fade bordvin. Senere på året kom Taylor igen og købte den færdige port. Men arbejdet med også at selv at producere vine tændte en gnist Oscar Sr. Derfor flyttede familien fra Viseu og op til den lille landsby, San Jõao de Pesqueira, i Douro-dalen.

Alle husets druer bliver plukket manuelt i små kasser og derefter bragt til kælderen. Der bliver kun plukket i de kølige morgentimer og efter afstilkning. bliver der om aftenen fodtrådt i de knæhøje granitkar (lagares). Når man har nået den ønskede sødme/tørhed, hældes der alkohol i den stadig gærende most. Det stopper gæringen og bringer alkoholprocenten op på de ønskede 18-20%. Al portvin bliver, noget forenklet, produceret på denne måde. Herefter deles de mørke typer op i Ruby, som er de mørke og kraftige typer (LBV, Crusted, Reserve, Vintage) og i Tawny, som er de fadlagrede/blendede portvine (Colheita, 10 Years, 20 Years osv.) For hvide portvine gælder det, at der både produceres tørre og søde varianter. Her kan man også finde helt op til 40 Years Old typer. En ny og populær variant er den lyserøde portvin, kaldet Pink Port (kort skindkontakt).

Late Bottled Vintage, eller forkortet ”LBV” er en type, der oprindeligt blev lavet for at folk kunne få en fornemmelse af ”Vintage Port” uden at skulle betale i dyre domme for den ægte vare. En LBV ligger 4-6 år på fade inden let eller slet ingen filtrering og aftapning. På flasken skal der fremgå både høst- og aftapningsår. Quevedo LBV er kun filtreret ganske let, og ælder derfor fantastisk flot. Druesammensætningen i denne LBV er: Touriga Nacional (30%), Touriga Franca (25%), Tinta Roriz (15%) Tinto Cão (5%), Tinta Barroca (5%), andre (20%) Sommeren i 2010 var meget varm. Det var tredje år i træk, at sommervarmen var over det normale. Stokkene klarede sig fint igennem de varme periode, da nedbøren i vintermåneder var over gennemsnittet. Der faldt nærmest ingen regn i juli og august, så stokkene ”lukkede” ned. Nogle regnskyl i september ”åbnede” for den sidste del af modningen.

Dyb mørk i farven med modne brune anstrøg i kanten af glasset. Stor koncentreret duft af mørke frugter, bl.a. blommer og kirsebær. Man fornemmer en anelse anis samt træ-noter fra fadlagringen. Efter nogle minutter i glasset dukker der en delikat duft af viol også frem. Meget indbydende bred smag af både blåbær, chokolade, figner og peber. Lang eftersmag hvor den søde frugt fint afstemmer den bagvedliggende syre. Skøn LBV!

Normalt gemmer man ikke LBV for længe, men denne 2013 har masser af power og kan sagtens tåle et par år i kælderen.

Fantastisk til kraftige oste, tung fed chokoladekage, nødder eller tørret frugt. Husk nu at servere vinen i almindelige vinglas, det fortjener en god portvin!

 


Ratings

2010:

•15,5/20 Points Forlaget Smag

 

 

Skriv en anmeldelse

Bemærk: HTML oversættes ikke!
Dårlig God